tid.

Nu är julen över. Om tre dagar är hela året över. Mycket har vi människor lärt oss att påverka och förändra, men tack och lov finns det fortfarande saker som sker utan att vi kan göra nått åt det. Tid är en av dem. Ett rätt faschinerande fenomen när man väl börjar tänka på det. Tid. Eftersom vi mäter tid med klocka så kan man ju rätt enkelt konstatera att tiden alltid håller samma tempo oavsett vad som händer. Ändå kan tiden gå så otroligt fort, eller fruktansvärt långsamt.

Det sägs att man ska ta vara på tiden, att man ska vara så effektiv som möjligt för att få tiden att räcka till. För att citera en reklamsnutt från TV "great coffie, in no time at all". Har vi så mycket saker att fylla vår tid med att till och med tiden för att koka kaffe måste effektiviseras? Men konstaterar vi inte varje dag att tiden går i alla fall, oavsett om jag har mycket eller lite i almanackan. Och vad är allt det här snacket om att inte ha tid? Det är väl rätt få saker man kan vara så säker på som tid, eftersom den inte verkar förändras. Så tid har vi. Frågan är vad vi väljer att fylla vår tid med. Finns det bara måsten eller har vi viljan (eller kanske till och med nått roligt) i planeringen?

Men bara för att vi har något som inte tar slut betyder det väl inte att vi måste planera allt? Det kan väl aldrig vara tänkt att tiden bara är till för att fyllas? Om man alltid ska vara effektiv och hinna så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt känns det mer som att tiden bara slukas, den tas inte tillvara på. Det där som man alltid skulle vilja hinna med, men som hela tiden skjuts upp är mycket viktigare än man tror. Det är väl värt att vara med i prioriteringsstriden om disk, tvätt, städning, handla mm. Att ha stund eller en förmiddag utan att faktiskt bry sej om tiden (den klarar sej själv!) är ovanligt, lite svårt men så värt!

Avslutningsvis kan jag väl kanske försöka komma med en litet nyårslöfte, att bry mej mer i hur jag använder tiden, vad jag prioriterar och att ge mej själv egen tid när jag får göra sånt som får mej att må bra och slappna av. Jag är ju inte en person som stressar i onödan, men på sista tiden har jag haft rätt mycket i huvudet vilket har resulterat i att jag haft svårt att slappna av, svårt att sova ordentligt, ont i magen och så vidare...så det här känns som ett bra nyårslöfte.

"Det finns en stor men ändå helt alldaglig hemlighet. Den delas av alla människor, alla känner den, men få ger den någon eftertanke. De flesta tar den för självklar och funderar inte alls på den. Denna hemlighet är tiden."
- Michael Ende

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: