våga hoppas!

Tänkte på en sak när jag cyklade från sjukhuset och till jobbet i morse. Jag gillar mitt jobb, verkligen. Jag trivs jättebra och har aldrig tyckt det har varit jobbigt att gå dit nån morron. Men idag...idag hade jag lika gärna kunnat strunta i hela grejen. Hela veckan hade gärna fått varit helt tom. Oavsett hur bra man trivs på jobbet, hur roliga aktiviteter man tänkt göra i helgen eller hur mycket pyssel man har framför sej hemma så äre hemskt mycket som betyder hemskt lite när det verkligen kommer till kritan. När det väl kommer till kritan får disk, tvätt, smuts, trädgårdsmässa, konsert, V75 och jobbet komma i andra hand. Familjen går alltid före och vännerna går alltid före. Den prioriteringen går inte att rubba. Och när oförutsedda saker händer och hela vardagen vänds upp och ner får man tid att omvärdera och återigen uppskatta det man så lätt och så ofta tar förgivet. Det är nästan som om vardagen behöver vändas upp och ner ibland för att inte bli alltför vardaglig.

Det är inte lätt. Att behålla hoppet. Det finns där hela tiden, men det är jobbigt att nära det allt för mycket. Det gör ont när det inte blir som man hoppats. När man inte riktigt vågar hoppas, då får man tro. Tro gör en aldrig besviken. Vad skulle jag göra i jobbiga stunder om jag inte var troende? Hur skulle det kännas att inte kunna lita på att Gud finns och att han håller oss alla i sina händer? Jag vet inte...tomt säkert. Ensamt. Hopplöst.

Sommarn miste lite av sin fägring
Solen miste lite av sin glans
När det vi hade hoppats på
föll ihop och gick i kras
var det nästan som om glädjen inte fanns.

Hela helgen har både Curry och Jonas varit borta å jag va helt ensam i sängen. Då vare tomt. Å inge kul. Sen kom världens bästa svärmor på besök, fyllde lägenheten med liv och tömde den på disk, smutstvätt och damm. Sen på morronen kom Curry äntligen hem. Det hade vänt. Allting vänder bara man ger sej tid. Då får det ta den tid det tar, bara man ser att det går åt rätt håll. Morgondagens projekt är dusch. Håll tummar och be böner att orken räcker till! Tack!

image509

premiär på fredagstankar.

Egentligen var ju grundidén med fredagstankar att de skulle handla om nått tänkvärd och roligt från jobbet för tro mej, man möts av mycket visdom och nya, spännande perspektiv när man jobbar med människor. Men eftersom dagen varit lite annorlunda med sjukhusbesök, undersökningar, komplikationer, akutoperation och inte så lite oro och tankar så tar jag tillfället i akt att hylla mina vänner.

Jag måste säga att jag är rikligt välsignad med många vänner. Vissa har jag känt sen jag var liten, andra inte fullt så länge och några är ganska färska, men det spelar egentligen ingen roll för alla är lika underbara och viktiga för mej. Det är nått speciellt med en bra vän. Det känns på en gång. Man kan prata om allt, även saker som är lite jobbiga och svåra...å samtidigt kan man prata om ingenting...sitta helt tysta å bara vara.

Bekymmer tillhör ditt liv, och om du inte delar med dej av dem, ger du inte den som älskar dej nog möjlighet att älska dej tillräckligt.
-Dinah Shore

Varje vän representerar en värld inom oss, en värld som kanske inte var född innan just denna vän anlände - men som föddes tack vare detta möte.
- Anaïs Nin

Änglar är svåra att se, men om du öppnar ditt sinne och ser dej omkring så upptäcker du kanske att de finns överallt.

image507 image508

mitt hem.

"Mitt hem är min borg. Vem är det borgen ska skydda mot? Hemmet som en plats att träffa varandra eller slippa ifrån varandra? Och får man besök ska det vara nybakat och nystädat och gärna nyrenoverat. Innan vi förmår öppna dörren och släppa in, som om vi bodde i en utställningsmonter. Det är för tjocka väggar och för mycket portkoder. Det är för mycket rädsla och hushållsmaskiner. Det är för mycket störningsjourer och för lite störningsmoment. Stör jag? Nej, du bara rubbar hela min existens. Välkommen in! Den ultimata marknadsanpassningens lilla sidoeffekt sägs vara, att mänskligheten håller på att utrota allt liv. Ska vi inte passa på att komma lite närmare livet, medans vi nu finns kvar?"
-Bob Hansson

Satt och läste i nyaste Hem & Hyra (vuxenpoäng till mej!) och kände att jag bara va tvungen å citera! Hur väl känner man inte igen sej i det han skriver? Jag vill ha ett hem där folk känner sej välkomna, bjudna som objudna. Jag vill öppna dörren och säga "Välkommen...såhär bor vi. Det är lite stökigt men so what? Vi har haft lite roligare saker för oss än att städa idag. Känn dej fri att stöka till lite mer, det gör inget. Känn dej som hemma...lägg dej och slöa i soffan eller rota fram lite gott från kylen, bara du kommer." Man behöver inte alltid ha nått planerat, nått att göra. Det är okej att bara vara. Det är nog så viktigt. Jag tycker att vi ska passa på att komma närmare livet medans vi fortfarande finns kvar.

Sen måste jag bara slänga in en bild på världens sötaste lillebror! Puss på dej!

image505  image506

seger.

Nu, plötsligt och helt oväntat tog jag ett klockrent F, MED barrégrepp! En hel värld av nya ackord öppnade sej precis framför mej. Jag kommer aldrig någonsin att släppa gitarren!! Nu äre ba å nöta som gäller. Jag måste klippa naglarna!

min älskade svägra.

Maria har gjort en lista på sin blogg som jag absolut inte kan hålla fingrarna borta ifrån (jag är som bekant väldigt svag för listor av diverse slag). Här kommer mina svar, å är du intresserad av hennes svar ska du kolla här.

Vad heter du: Linda
Var bor du: Umeå
Trivs du där: Mycket bra
Brukar du läsa horoskop: Mestadels i jobbet åt nån annan, men jag är föga intresserad av att läsa vad det står.
Har du körkort: Det har jag.
Favoritdjur: Är en riktig djurvän så jag har många, men katt å hund ligger mej närmast om hjärtat.
Antal kuddar i sängen: Tre (min, jonas å en i mitten) En kudde oavsett vars man rullar med andra ord (om jag inte lyckas hamna utanför sängen).
Äger du ett busskort: Ja, har väl nått gammalt busskort kvar i börsen antar jag. Nu för tiden går eller cyklar jag för det mesta.
Vad åt du till frukost: Ingenting
Nästa mål i ditt liv: Få ordning på sommaren och semestern och alla högt flygande planer jag har.
Hur svarar du i mobilen: "A, de'ä Linda" om jag inte känner igen numret...annars "tjaaa", "men hej" eller nått liknande om det är nån jag känner. Äre mamma eller samma person för tredje gången i rad kanske det bara blir ett "mmm" :)
Antal timmar sömn inatt: sju och en halv härliga timmar, 22-05.30.
Sov du ensam: Inte da. Maken och djuret va där också, som de flesta nätter.
Din hobby: Fotografera å lära mej spela gitarr...
Vad är det för veckodag?: Torsdagkväll
Vad åt du senast: Allra senast? Hmm Det va antingen en vindruva eller en ahlgrens-bil.
Vem fick du sms av senast: Håkan, han ställde in våran planerade filmkväll ikväll :)
Vem ringde dig senast: Mamsing.
Godaste ölen du druckit: Har aldrig provat men jag tvivlar starkt på att jag gillat nån om jag skulle ha provat. Bara lukten ger mej kväljningar.
Vilka hårfärger har du haft: Orange, mörklila, tropisk grön, knallrött med svarta slingor, blå/lila/grön (egen färgning), mörkbrun med röda inslag, blonderade slingor. Ja, det är väl det jag kommer på just nu, förutom min normala färg som fått sitta i förvånande länge.
Vad såg du senast på TV: Insider, efterlyst och lyxfällan. En riktig TV-kväll.
Vad läser du för bok just nu: One Child av Torey Hayden. Rekommenderas MYCKET varmt!
Längd: Typ 166 eller nått.
Skostorlek: 39/40
Hårfärg: Mellan eller mörkblond tror jag (även kallat råttgrått).
Är du kär i någon: Upp över öronen i min älskade man Jonas.
Vad gör du om ett år: Det vågar jag inte tänka på.
Önskar du att du bodde någon annanstans: Nä, jag trivs otroligt bra i Umeå.
Dricker du: ja, helst flytande.
Vilken parfym använder du: Parfym? Räknas deo?? :)
Vilka skor använder du: Vinterkängorna i jobbet fortfarande, kontoret ligger på en leråker. Annars mina nya svarta snyggskor.
Dagens klädsel: Min blodomloppet t-shirt och ett par trosor. Dags att sova! =)

ketchupblogg.

Då vare dags för en lång å tradig sammanfattning av allt som hänt de senaste tre decennierna som jag inte haft tid att blogga. Inläggets titel hånmyntades av Erika nyss, "först kommer inget, sen kommer inget, sen kommer allt". Smärtsamt träffande...

Helgen har tillbringats i huvudstaden där vi, utan att stressa, hunnit med att träffa alla sånär som på en som vi känner samtidigt som vi tagit det lugnt och bara myyyst. Jag å Jonas flög ner i lördagsförmiddag och fick redan innan vi nått Stockholm city en av våra allra största Stockholmsfördomar totalt söndersågad av en liten, söt, äldre kvinna. Vi bara stod och kollade på en stadskarta (jag visade bland annat Jonas Zinkensdamms IP där LW ska spela i sommar...ett viktigt landmärke!) och vi hann uppenbarligen se förvirrade ut för den lilla kvinnan typ attackerade oss ca 10 sek efter att vi nått kartan och undrade om vi pratade svenska, om vi visste vars vi skulle och om hon kunde visa oss vägen någonstans. Hon fick representera alla stockholmare just då å vi var minst sagt förvånade över vänligheten ;)

Samma fördom (att stockholmare är lite stroppiga och rätt otrevliga alltså) fick sej en törn till när vi kikade på en vandringsryggsäck på naturkompaniet. En äldre man och hans dotter? som va i våran ålder stod och berömde samma ryggsäck, började prata med oss om hur fantastiskt bra den va och i samma veva (innan vi hunnit hämta oss från chocken att nån börjat prata med oss) förklarat att vi (jonas å jag alltså) som är från norrland, vi begriper ju oss på bra kvalité och rejäl utrustning vi som har så nära till naturen...och så vidare. Så otroligt lustigt. Står det i våra pannor "norrlänningar på besök" eller?

Vi spatserade runt på stan ett tag och jag hann köpa en vårjacka innan vi träffade Simon och Kate som vi tog en lång och mysig lunchfika med. Efter det gjorde vi stan igen, köpte ett liggunderlag som jag skulle sova på kommande natt, gick till Stureplan och räknade brats (vilket va urbota dumt eftersom det kryllade av dem), träffade en f.d husumgranne till Jonas, såg en Ö-viksbo, hånade frånvaron av kändisar vs. närvaron av öviksbor, kollade in nyöppnade Kjell & Co (som om möjligt var ännu mindre än butiken i Umeå!) och förfasades över alla dessa rökande stockholmare som förstör luftrören för oss som försöker förbli ickerökare. Vi shoppade tillslut loss på Hemköp, tog med oss våra nyköpta frysmiddagar på tunnelbanan och våldsgästade Kristian, som inte alls hade nått emot gäster som redde sej själv i köket och en stor påse godis :) Där såg vi film (romantisk komedi, Kristians choice!) och hade allmänt trevligt tills vi tog tunnelbanan till vår kära Jakob där vi skulle sova. I födelsedagspresent fick han ett hörlursheadset (eftersom Jonas alltid klagar över dåligt ljud när de pratar på skype) och 2 bäddset (som vi hade tänkt få sova i på natten). Mycket genomtänkta presenter :) Kvällen spenderades med Jacke, Ulla, Martin och Anna-Greta och vi hade mycket roligt och mycket mysigt!

Söndagen började vi med en dunderfrukost som följdes upp av ett efterlängtat besök på Stor-Fila. Där upplevde vi närvaron av en f.d umebo (fortfarande ingen kändis!), närvaron av Gud också såklart (kommer egentligen på första plats men ändå!), gratis fikabiljetter och en alldeles underbar predikan av en svensk/norsk man som hette Egil nånting. Sedan dunderfikade hela gänget hemma hos Jacke, tillsammans med Richard och Elina (hoppas jag att hon hette). Jonas tog tåget till Uppsala lite senare på eftermiddagen och efter att vi kvarvarande åkt Södra Länken och kollat in city i mörker, fick jag kunglig eskort till City Terminalen av Jacke och Martin innan jag lyckligt ovetandes satte mej på Ybuss sämsta säte för att invänta en nio timmar lång nattresa. Somnade ordentligt i Sundsvall, förmodligen av ren och skär utmattning och anlände 07.10 till ett kritvitt och soligt Umeå. 07.40 befann jag mej på kontoret, redo att ta mej an veckans första arbetsdag. Jag skulle inte ha velat va utan den här helgen för all nattsömn i världen, kommer samma chans igen så tar jag den direkt! Vad är lite förlorad nattsömn jämfört med att få umgås med helt underbara människor?? Absolut ingenting!

Solen har kommit idag och lyckats smälta bort en hel del snö, vägarna är torra och dammiga och fåglarna kvittrar. Umeälven glittrar och porlar och jag har ätit min första lunch i solen ute på trappen. Bjuder på lite härliga vårbilder från april förra året.

image502 image503
Ultrå den 14/4 och Tävra den 29/4
image504
Umeå den 9/4

into the wild.

Såg en film för några dagar sedan som jag bara måste rekommendera för dej som inte tagit dej tid att se den än.

Into the wild handlar om Chris McCandless, en ung kille som växer upp i en välbärgad amerikansk familj där vardagen präglas av lögner, bråk och materialism. Han utvecklar en stark avsky för detta levnadssätt och bryter därför både med familj och samhälle efter att han tagit examen. Sina pengar donerar han till välgörenhet och beger sej ut i naturen där han ska leva i total frihet långt bort ifrån det sjuka, moderna samhället. Som tittare får du följa med på hans resa mot det rena, fria livet, samtidigt som du får se tillbaka på hans uppväxt och vad som gjort att han står där han är idag.

Into the wild är en film som väcker frågor om livet och förhoppningsvis också påminner oss om att allt inte handlar om pengar, bra jobb och fina, dyra saker. Den är baserad på en verklig händelse vilket, i mitt tycke, gör den extra sevärd.

image501

disträ.

Startar datorn för första gången nu sen i fredags. Det måste va nått slags ofrivilligt rekord. Har 15 nya mail och msn vill inte starta av sej själv längre. Min dator hatar mej, å jag kan förstå varför. Man skulle nästa kunna tro att jag gått upp i rök. Sanningen ligger väl egentligen inte så långt därifrån...jag har jobbat, å jobbat å jobbat. Så mycket att jag knappt sett till Jonas, att jag knappt hunnit gosa med Curry, att jag knappt haft tid att träffa eller ringa kompisar/familj å framförallt så mycket att inte alls haft varken lust eller ork att engagera mej i det som en gång i tiden kallats vårt hem. Diskhögen är ett berg, tvätthögen är ett ännu större berg och idag ska jag, hör å häpna, laga veckans första middag. Tänkte precis skriva att bloggen hamnar långt, långt ner på min "att hinna med"-lista, men haha, jag sitter ju här i alla fall, med tusen påbörjade aktiviteter, och bloggar! Jag är oförbätterlig.

Jag skulle börja tvätta, men då kom jag på att jag gärna ville ha lite musik igång i bakgrunden, så jag gick å startade datorn. Då den var på gick jag till TV-rummet å startade högtalarna så jag hör in till toan. Jag gick tillbaka till tvätten och började sortera lite då jag kom på att jag kanske skulle ta upp kasslern så den får tina medans jag sorterar tvätt. Då jag slängt in kasslern i micron såg jag den fruktansvärda diskhögen, spolade upp lite diskvatten och skulle precis börja lägga ner disken när jag kom på att jag ville ha lite musik. Just ja, datorn va ju igång...15 nya mail! Måste bara kolla, det är ju ändå aldrig nå spännande. Å vips hamnade jag här. Har påbörjat massor men inte åstadkommit ett dugg. Inte ens musiken har jag fått igång! Jag vill inte ens försöka analysera mitt eget beteende, annat än att jag är i grymt behov av både arbetsterapeut och boendestöd!

Kan i alla fall konstatera att det snart är helg, att Winnerbäck är grym både musikaliskt och textmässigt, att jag älskar Jonas över allt annat och att kasslern är färdig i micron nu. Jag älskar mitt liv! :)

image499
my baby loves me when I'm down and out
my baby loves me when I'm up and shining
oh, how I love him!