fullkornsbröd med rödbetor.


2 limpor (eller en fläta). 20 min (+ 2,5 timme jäsning, ca 50 min gräddning), 200 grader.

500 g färska rödbetor
50 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk oregano
16-17 dl vetemjöl special med fullkorn

- Skala och finriv rödbetorna. Blir ca 5 dl.
- Smula jästen i bunke, tillsätt det kalla vattnet lite i taget så jästen löser upp sig.
- Blanda i rödbetorna, saltet, oreganon och nästan allt mjöl (jag hade i allt). Arbeta degen väl, helst i maskin i ca 12 min.
- Låt degen jästa under bakduk i ca 2 timmar.
- Ta degen till mjölat bord, knåda och dela i två delar. Lägg i smorda brödformar (alternativt dela degen i tre, fläta ihop den och lägg på bakpappersklädd plåt)
- Låt jäsa under duk ca 25 min. Glöm inte att starta ugnen!
- Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 45-50 min. Låt kallna på galler utan bakduk.

Mycket saftigt och gott bröd som jag lätt gör fler gånger. Har man bara tid att låta det jäsa sina hundra timmar så äre ett väldigt enkelt bröd. Lycka till!

(Havrebrödet som jag också gjorde blev jag inte lika imponerad av, vi får se om jag lägger upp det receptet i framtiden...)

Kommentarer
Postat av: Marita

Verkar spännande med rödbetor, kanske dags att bli lite huslig även jag och baka matbröd. Det har blivit dåligt med det för min del.

2009-02-16 @ 20:59:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: